Η ΥΔΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΚΟ 50 ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ!



Ένα τετραήμερο φωτογραφικών δράσεων με εκθέσεις, εργαστήρια, διαλέξεις, συζητήσεις και φυσικά φωτογραφικές καταγραφές της Ύδρας, ακούγεται πολύ ενδιαφέρον.... μάλιστα όταν όλα αυτά γίνονται υπό την επιμέλεια του Βασίλη Καρκατσέλη, τη στήριξη του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και υπό την αιγίδα του δήμου Ύδρας, τότε προσλαμβάνει ...αποθεωτικό χαρακτήρα!
50 είναι οι "τυχεροί" που δήλωσαν πρώτοι συμμετοχή στο ανοιχτό κάλεσμα που υπήρξε στα ΜΜΕ και θα πάρουν μέρος στο φωτογραφικό εργαστήρι, μεταξύ των οποίων και εγώ, και δεν κρύβω τη χαρά μου γιατί πρόκειται για μια ευκαιρία απόκτησης γνώσης και εμπειρίας μέσα από την ενεργό συμμετοχή, αλλά και ευκαιρία να γνωρίσουμε ανθρώπους και να κάνουμε νέους φίλους με άτομα που έχουν κοινά ενδιαφέροντα με εμάς.
Οι κοιτώνες της Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού 'Υδρας, θα φιλοξενήσουν σε κοινή συμβίωση, όσους το επιθυμούν.
Μια περσινή αντίστοιχη συμμετοχή μου στην Άνδρο, με διαφορετικό όμως χαρακτήρα και προσανατολισμό, έδωσε πλούσιους καρπούς σε εμπειρία και γνώσεις ενώ εμπλούτισε και το φωτογραφικό μου αρχείο!

Έναν τριπλό στόχο καθόρισε ο Βασίλης Καρκατσέλης γι' αυτό το εργαστήρι :

"Πρώτον να παραχθούν μία σειρά έργα υψηλής αισθητικής και τέχνης με κοινή θεματική το συγκεκριμένο νησί, έργα ικανά να συγκροτήσουν τον κορμό μίας έκθεσης η οποία θα μπορούσε να ταξιδεύει σε βάθος χρόνου, από τόπο σε τόπο προπαγανδίζοντας τις αξίες του συγκεκριμένου νησιού. Η συμμετοχή στο εργαστήριο προσκεκλημένων καλλιτεχνών δημιουργών με προηγούμενη σημαντική πορεία, θα ήταν μία βασική εξασφάλιση της ποιότητας αυτού του στόχου.
Δεύτερον να λειτουργήσει κάτι σαν σχολείο αλληλοενημέρωσης. Σε αυτή την προσπάθεια σημαντικοί φωτογράφοι θα παρουσιάσουν την δουλειά τους (επί του θέματος) ή την εργασία άλλων δημιουργών το έργο των οποίων σέβονται, μελετούν και εκτιμούν. Πάντα στο αρχικό μας πλάνο «Περί καταγραφής ενός τόπου- Από το ντοκουμέντο και την τουριστική φωτογραφία μέχρι την ακραία προσωπική έκφραση».
Και τρίτον να γνωριστούνε μεταξύ τους, νέοι και παλαιοί, μικροί και μεγάλοι, κλασσικοί και πειραματιστές, να δημιουργηθούν προσωπικές επαφές για μελλοντικές συνεργασίες και κυρίως αυτό, φωτογραφίζοντας δίπλα-δίπλα, να ανοίξουν πεδία ουσιαστικού διαλόγου για τη φωτογραφία, τη φωτογραφική πράξη και παρουσία της στην κοινωνία. Ο ζωντανός διάλογος περί του πως φωτογραφίζει και τι η φωτογραφία σήμερα είναι το μεγάλο ζητούμενο. Και όλοι ξέρουμε (έχουμε καταλάβει) πως αυτός ο διάλογος δε μπορεί να αναπτυχθεί επαρκώς και ουσιαστικά μέσα από τις ευκαιριακές επαφές μέσω των καναλιών κοινωνικής δικτύωσης ή τους μονολόγους στις όποιου τύπου ηλεκτρονικές πλατφόρμες."

Το συνολικό  πρόγραμμα των εκδηλώσεων της ANIMART 2019 εδω: