Ανοιχτά μαθήματα ιστορίας της τέχνης στη Δημοτική πινακοθήκη Νίκαιας - Ρέντη



Ανοιχτά μαθήματα ιστορίας της τέχνης αναδεικνύουν όψεις της δυτικής καλλιτεχνικής παράδοσης από την Αναγέννηση μέχρι τις σύγχρονες εικαστικές αναζητήσεις, όπως και της νεοελληνικής τέχνης από τον 18ο αιώνα έως σήμερα. Οι παρουσιάσεις συνοδεύονται από ψηφιακή προβολή, σχολιασμό πηγών, βιβλιογραφική ενημέρωση και συνοπτικές σημειώσεις. Έχουν διάρκεια 75΄, ενώ ο συνολικός χρόνος κάθε συνάντησης είναι 90΄- 100΄.
Διεξάγονται μία φορά το μήνα, απόγευμα Τετάρτης και ώρα 18.15-19.45, σε καθορισμένες ημερομηνίες.
Οι φετινοί Κύκλοι Ιστορίας της Τέχνης θα ξεκινήσουν τον μήνα Οκτώβριο. Έκτακτα τον Οκτώβριο θα διεξαχθούν δύο μαθήματα, ενώ οι υπόλοιπες συναντήσεις θα είναι μηνιαίες.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν, με προεγγραφή.

Επιμέλεια ύλης-διδασκαλία: Μαρία Πούλου, ιστορικός τέχνης

Δηλώσεις συμμετοχής:
Τηλ.: 210 4913588
E-mail: pinakothiki.nikaia.rentis@gmail.com


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2018-2019

Α΄ Κύκλος: Κινητήριες ιδέες της μοντέρνας τέχνης 1900-1940

3 Οκτωβρίου 2018
Η αντίθεση στον δυτικό πολιτισμό και τις αστικές αξίες
Η αμφισβήτηση της καλλιτεχνικής παράδοσης, το πρότυπο της ελευθεριακής ζωής κοντά στη φύση και η έλξη για το «πρωτόγονο» στα καλλιτεχνικά κινήματα της πρώτης δεκαετίας του 20ού αιώνα.

24 Οκτωβρίου 2018
Η ιδεολογία της πρωτοπορίας
Η εξέλιξη της έννοιας της πρωτοπορίας μετά τη Γαλλική Επανάσταση. Η διεκδίκηση κοινωνικής και καλλιτεχνικής ανανέωσης από τα κινήματα των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα με μέσο την υιοθέτηση τακτικών μαχητικής δράσης.

21 Νοεμβρίου 2018
Η αυτονομία της μορφής
Η πίστη στην εκφραστική αυτάρκεια των μορφικών στοιχείων και την προτεραιότητα της μορφής ως προς το θέμα του εικαστικού έργου. Το πνευματικό και το κοινωνικά ανατρεπτικό περιεχόμενο της αφαίρεσης στα κινήματα της δεύτερης και τρίτης δεκαετίας του 20ού αιώνα.

19 Δεκεμβρίου 2018
Η χρήσιμη τέχνη
Η ιδέα της εξίσωσης καλών και εφαρμοσμένων τεχνών και ο καλλιτέχνης-τεχνίτης. Η τέχνη στην υπηρεσία της κοινωνίας τα χρόνια 1919-1930.

23 Ιανουαρίου 2019
Η αντιτέχνη και η ψυχανάλυση
Η ντανταϊστική απόρριψη του δυτικού αξιακού συστήματος και η στροφή σε ανορθολογικές ή αντισυμβατικές δημιουργικές πρακτικές. Η επίδραση των ψυχαναλυτικών ιδεών στην ευρωπαϊκή τέχνη του μεσοπολέμου.

20 Φεβρουαρίου 2019
Η επιστροφή στην τάξη και οι ρεαλισμοί του μεσοπολέμου
Οι κυρίαρχες ιδεολογικές συντεταγμένες μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: κριτική της προπολεμικής πρωτοπορίας, υπαναχώρηση σε συντηρητικότερες αισθητικές θέσεις, άνοδος του εθνικισμού με σαφή αντίκτυπο στις εθνικές τέχνες. Ανάπτυξη της φασιστικής και της ναζιστικής τέχνης. Καθιέρωση του σοσιαλιστικού ρεαλισμού στη Σοβιετική Ένωση.


Β΄ Κύκλος: Ιδεολογικές και αισθητικές αφετηρίες της ελληνικής τέχνης 1900-1940

20 Μαρτίου 2019
Η πρόσληψη της μοντέρνας τέχνης τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Η θεσμική υποστήριξη των νεωτερικών τάσεων κατά τον μεσοπόλεμο
Οι συμβολιστικές τάσεις δίαυλος εισαγωγής των νεωτερικών καλλιτεχνικών αντιλήψεων στην Ελλάδα. Οι θεσμικές παρεμβάσεις των Φιλελεύθερων υπέρ της αντιακαδημαϊκής τέχνης.

17 Απριλίου 2019
Ο λόγος για την ελληνικότητα
Οι μεταμορφώσεις του λόγου για τον εθνικό χαρακτήρα της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής παραγωγής. Ο ελληνοκεντρικός μοντερνισμός του μεσοπολέμου.

22 Μαΐου 2019
Εξπρεσιονιστικές προσεγγίσεις και κλασικιστικός μοντερνισμός κατά τον μεσοπόλεμο
Αποκλίσεις από τις κύριες καλλιτεχνικές τάσεις της περιόδου: οι μη εθνοκεντρικές, εξπρεσιονιστικού χαρακτήρα προσεγγίσεις. Η επίδραση της γαλλικής επιστροφής στην τάξη στον κλασικιστικό μοντερνισμό της Ομάδας Τέχνη 1930.

Ιούνιος 2019: Επίσκεψη σε εικαστική έκθεση

Ο προορισμός και η ημερομηνία της επίσκεψης θα προσδιοριστούν δύο εβδομάδες νωρίτερα από την πραγματοποίησή της. Επίσης, ενδέχεται η επίσκεψη να μεταφερθεί σε έναν από τους δύο προηγούμενους μήνες, με αντίστοιχη μετατόπιση των μαθημάτων που θα επηρεαστούν από την αλλαγή.