Μια χρήσιμη παρέμβαση από το photologio.gr. “Το Νομοθετικό Πλαίσιο της Φωτογράφισης”.






Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα, χρήσιμη και ζωντανή ενημέρωση - συζήτηση εξελίχθηκε η χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε το photologio.gr στην Αθήνα.

Για τρεις ώρες οι φωτογράφοι που κατέκλυσαν τον αίθουσα Ευρώπη της Νομικής Βιβλιοθήκης, άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των νομικών και τις απαντήσεις τους σε πολύ εύστοχες ερωτήσεις του φωτογράφου Β. Γεροντάκου, αλλά και τις πολύ ζωντανές και παραστατικές παρεμβάσεις των φωτογράφων εισηγητών που μεταφέροντας τη δική τους εμπειρία με λόγια και εικόνες έθεσαν τις δικές τους παραμέτρους, απόψεις και ερωτήματα σε όλους εμάς που παρακολουθούσαμε, χωρίς ωστόσο τελικά να δοθεί μια"συνταγή" ένας συγκεκριμένος μπούσουλας "οδηγιών προς φωτογράφους".

Υπάρχει ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει την φωτογραφία σαν πνευματική ιδιοκτησία του φωτογράφου, όμως όταν στην φωτογραφία απεικονίζεται άνθρωπος και κυρίως παιδιά, τα "προσωπικά δεδομένα" τους θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη σοβαρότητα και σεβασμό, διασφαλίζοντας έτσι μια αμοιβαία επωφελή σχέση.

Η συναίνεση του φωτογραφιζόμενου πρέπει να είναι επιδιωκόμενη από τον φωτογράφο χωρίς αυτό ωστόσο, να μπορεί να γίνει πάντα εφικτό ή να είναι απαραίτητο. Σε κάποιες περιπτώσεις η "μαρτυρία" μιας φωτογραφίας που έχει τραβηχτεί χωρίς συναίνεση, μπορεί να δημιουργήσει εξελίξεις και δράσεις ιστορικής σημασίας, σαν ισχυρό ντοκουμέντο που επηρεάζει συνειδήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σημαντική παράμετρος και συμπέρασμα που νομίζω αποτυπώθηκε καθαρά από τη συζήτηση, (για υποθέσεις παραβιάσεων δικαιωμάτων που έφτασαν να επιλυθούν στα δικαστήρια), είναι ότι, στη μεγάλη πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων επρόκειτο για οικονομική διεκδίκηση με σκοπό το κέρδος και όχι για ηθική αποκατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, ο κάθε φωτογράφος για την κάθε φωτογραφία του, που αρχίζει και "παίζει" στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα, πρέπει να έχει υπόψιν του, ότι δημιουργεί το υποκείμενο και την αιτία, για να εγερθούν απαιτήσεις, (κυρίως) με σκοπό το οικονομικό όφελος.

Την εκδήλωση προλόγισε από το photologio.gr ο Θοδωρής Στίγκας, ενώ εισηγητές ήταν οι:

Νάντια Κυπρούλη, Δικηγόρος, Δ.Ν., τ. Αντιπρόεδρος ΔΣ του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας,

Θεόδωρος Χίου, Δ.Ν., Δικηγόρος πνευματικών δικαιωμάτων, Ιδρυτής του IPrights.GR,

Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, φωτογράφος, καθηγητής φωτογραφίας του Τμήματος Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Ουψάλα,

Άρης Μεσσίνης, φωτορεπόρτερ, ανταποκριτής του Γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP.