Χωρίς απαντήσεις το ερώτημα "που πάει η φωτογραφία";


Σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο, δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντος και εκτίμησης προς τους εισηγητές, διεξήχθη χθες το βράδυ μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση - ανταλλαγή απόψεων και θέσεων γύρω από την φωτογραφία, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας που την αφορά. Κυρίως αποτυπώθηκε η θεαματική αλλαγή που επήλθε στη φωτογραφία με το πέρασμα από την αναλογική στη ψηφιακή εποχή, οι μεγάλες ευκολίες στη λήψη και επεξεργασία,  που έδωσαν τη δυνατότητα σε πάρα πολύ κόσμο καθημερινά πλέον, να αποτυπώνει με ένα κλικ στιγμές από την ζωή του.

Από την συζήτηση προέκυψε ότι δεν υπάρχει καμιά βεβαιότητα για το μέλλον της φωτογραφίας, γενικά της τεχνολογίας, (έχουν ανατραπεί όλες, όσες κατά καιρούς διατυπώθηκαν) και ότι ζούμε πλέον την εποχή ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης με σημαντική προσφορά της φωτογραφίας σε αυτήν.

Ο κανόνας είναι, ότι δεν υπάρχουν κανόνες, ειπώθηκε χαρακτηριστικά από κάποιον ομιλητή, σε ότι αφορά την φωτογραφία, αλλά και αυτό που χαρακτήρισε την χθεσινή συζήτηση είναι ότι δεν μπορούν να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα πάρα πολλά ερωτήματα που έβαλαν οι ίδιοι εισηγητές και γεννώνται καθημερινά στο μυαλό του καθένα μας. Δεν υπάρχουν κανόνες κυρίως όσον αφορά τη φωτογραφία "προϊόν", που παίζει με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Το ερώτημα "γιατί φωτογραφίζει" ο καθένας, αναμένεται να απαντηθεί από τον ίδιο τον φωτογράφο, δίνοντας τα χαρακτηριστικά εκείνα που αφορούν τον ίδιο και κανέναν άλλο. 
Ποιο είναι το κίνητρο και η προσδοκία του, θα πρόσθετα επίσης, που κάνουν κάποιον να  ασχολείται  με τη φωτογραφία.

Το ερώτημα αν είναι ευοίωνο το μέλλον για τη φωτογραφία, που τέθηκε στο τέλος της συζήτησης από τον Π. Κάλδη, δεν απαντήθηκε από κανένα ομιλητή. Είναι τόσες πολλές και υποκειμενικές οι απαντήσεις όσες και οι άνθρωποι...!! 

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο φωτογράφος και ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κωστής Αντωνιάδης, ο αρχισυντάκτης των περιοδικών ΦΩΤΟγράφος και PhotoBusiness Παναγιώτης Καλδής, ο φωτογράφος-εικαστικός και ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ Μανώλης Μπαμπούσης, ο φωτογράφος και δάσκαλος φωτογραφίας Πλάτων Ριβέλληςκαι ο επίκουρος καθηγητής φωτογραφίας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτης Παπαδημητρόπουλος. Ο Δρ. Ψυχοπαθολογίας Πανεπιστημίου Παρισίων και συγγραφέας Φώτης Καγγελάρης, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί και διαβάστηκε η εισήγηση του.