Οι μέσα και οι έξω στην εκδήλωση του "ΙΑΝΟΥ".


Ιανός.  Ένας από τους παλαιότερους θεούς των Ρωμαίων απεικονιζόταν συχνά με δύο πρόσωπα, το ένα πρόσωπο γενειοφόρο και το άλλο ξυρισμένο, και αποκαλείτο Janus bifrons, δηλαδή διπρόσωπος Ιανός (από την Βικιπαίδεια). 
Δυο διαφορετικά πρόσωπα, δυο διαφορετικές εκδηλώσεις που έγιναν την ίδια ημέρα και ώρα...  για το συνώνυμο γνωστό βιβλιοπωλείο τον ΙΑΝΟ, χθες το βράδυ.

Υπήρξαν οι "μέσα" και οι "έξω". 

"Οι πρακτικές της εργοδοσίας του Ιανού (του περιβόητου Νίκου Καρατζά), περήφανο μέλος της εργοδοτικής οργάνωσης ΕΝΕΛΒΙ, συμπυκνώνουν μια πληθώρα εκδοχών της άγριας εργασιακής εκμετάλλευσης που βιώνουμε στους χώρους δουλειάς. Διάλυση των εργασιακών σχέσεων με ατομικές συμβάσεις, ελαστική απασχόληση, καταπάτηση ωραρίων, απλήρωτες υπερωρίες. Μηχανάκια-scanner καταγραφής ατομικών επιδόσεων στο λαιμό των συναδέλφων μας. Πρόστιμα προς τους εργαζομένους. Χρήση δωρεάν ή πάμφθηνης εργασίας μέσω προγραμμάτων κατάρτισης (βλ. εκμετάλλευσης) ανέργων (πχ stage παλιότερα, voucher πλέον). Αλλεπάλληλοι εκβιασμοί προς τους εργαζόμενους να υπογράψουν (υπαγορευμένα από τον Καρατζά και διευθυντικά στελέχη) κείμενα καταδίκης των σωματείων μας αλλά και των συναδέλφων τους που διεκδίκησαν δικαιώματα, κείμενα αποδοχής της κατάργησης της αργίας του Αγίου Πνεύματος, κείμενα αποδοχής των scanners. Εκδικητικές απολύσεις και δυσμενείς μεταθέσεις, καθώς και εξαναγκασμοί σε παραίτηση για πολλούς συναδέλφους που τολμούν να ορθώνουν αντιστάσεις. Σχετικά πρόσφατα μάλιστα η όλη αυτή δράση εμπλουτίστηκε με μπράβους έξω από το βιβλιοπωλείο να υποδέχονται τις εργατικές κινητοποιήσεις μας και με συνεργάτες του Ιανού να μας επιτίθενται λεκτικά και με μπουκάλια. Και όλα αυτά πίσω από ένα πέπλο-βιτρίνα κουλτούρας και πολιτισμού, που χτίστηκε και σε μεγάλο βαθμό συνεχίζει να χτίζεται ακόμα και με τη συνενοχή μέρους του κόσμου «των γραμμάτων και των τεχνών», που στα λόγια τουλάχιστο αυτοπροσδιορίζεται ως υποστηρικτής ή ακόμα και ως κομμάτι του κόσμου του αγώνα."
Έγραφε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που έδιναν εργαζόμενοι από τον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής.



"Σήμερα στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) στις 20:30 θα ανακοινωθούν οι νικητές του Διαγωνισμού Φωτογραφίας με θέμα «Η Αθήνα και το βιβλίο», ο οποίος έγινε με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας από την UNESCO ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018."
Έγραφε μεταξύ άλλων η πρόσκληση του ΙΑΝΟΥ για την σημερινή εκδήλωση του....

Πολύς κόσμος μέσα και έξω. Άνθρωποι της ίδιας κοινωνικής τάξης που δεν έχουν μεταξύ τους αντιθέσεις και διαφορές, πέρα από αυτές της διαφορετικής προσέγγισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, μέσα σε μια ασθμαίνουσα κοινωνική πραγματικότητα υποχωρήσεων και αναστολών. 
Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να πάρουμε "θέση" στο πρόβλημα της αντίθεσης εργασία- εργοδοσία. 
Σαφώς είμαστε υπέρ των εργαζομένων και χαρήκαμε ιδιαίτερα για την "υποδοχή" τους.