Η Άνδρος μπροστά στον φωτογραφικό φακό 120 Instagramers !



Με την διαπίστωση ότι τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν σήμερα το σημαντικότερο μέσο προβολής του τουριστικού "προϊόντος", ο Δήμος Άνδρου, και το νεοϊδρυθέν Τουριστικό Δίκτυο Άνδρου (CTN Andros), σε συνεργασία με την ομάδα Greek Instagramers Events διοργάνωσαν φωτογραφική εξόρμηση στο νησί με την φιλοξενία 120 φωτογράφων, δίνοντας τους έτσι την ευκαιρία και τα μέσα να ανακαλύψουν τις ομορφιές και τις ιδιαίτερες λεπτομέρειες του νησιού, να τις αποτυπώσουν και αναδείξουν ο καθένας με την δική του φωτογραφική οπτική. 

Μια ιδιαίτερα φιλόδοξη αλλά και δύσκολη (οργανωτικά) όπως αποδείχτηκε δράση που ήταν για όλους μας μια δυνατή και πολύ χρήσιμη εμπειρία, αλλά και ένα δυνατό τεστ για περαιτέρω συμπεράσματα και διαπιστώσεις για όσους ενδιαφέρονται για την τουριστική εικόνα και ανάπτυξη του νησιού.

Συμμετέχοντας στην ομάδα των φωτογράφων και αντιμετωπίζοντας το θέμα όχι μόνο από την καλλιτεχνική σκοπιά αλλά και σαν ένας φιλοξενούμενος επισκέπτης του νησιού, θέλω να θίξω καλοπροαίρετα ορισμένες πλευρές, έχοντας υπ΄οψιν ότι δεν αρκεί μόνο, να αναδείξεις τις φυσικές ομορφιές του νησιού, αν δεν δεις κυρίως τα θέματα της φιλοξενίας, της ανθρώπινης συμπεριφοράς , του επαγγελματισμού, τους καλού σέρβις, της ευγένειας και κυρίως αν δεν δώσεις λύσεις στις λογικές της "αρπαχτής", ιδιαίτερο γνώρισμα της γρήγορης και χωρίς αρχές τουριστικής ανάπτυξής πολλών περιοχών της χώρας μας.


Δυστυχώς αντιμετωπίσαμε σε αυτό το τριήμερο αρκετά τέτοια ζητήματα, και αισθάνομαι την υποχρέωση να τα θέσω γιατί μόνο εάν τα αναδεικνύεις και τα αντιμετωπίζεις προχωράς μπροστά, αν κάνεις τα στραβά ματιά η αν τα σπρώχνεις κάτω από το χαλί , θα έχεις πάντα μια ευκαιριακή χωρίς σταθερότητα και ανάπτυξη καλοκαιρινή...σεζόν. Αυτό μόνο.

Ασφαλώς υπήρξαν ενέργειες και συμπεριφορές που καταγράφονται στα θετικά. Δεν έχει σημασία να αναφέρουμε λεπτομέρειες γι΄ αυτές, οι οποίες όμως δεν χαρακτηρίζουν την γενική εικόνα που αποκομίζει ο επισκέπτης.
Η προβολή ενός "προϊόντος" πρέπει να στηρίζεται πρώτα απ όλα στην γνώση της αντικειμενικής πραγματικότητας του και στην ειλικρινή διάθεση, τις όποιες αρνητικές πλευρές να τις αντιμετωπίσεις!
Τώρα σε αυτό καθ' αυτό το θέμα της φωτογράφησης. Διαπιστώσαμε για μια ακόμα φορά ότι η χώρα μας ,φυσικά και η Άνδρος, είναι πανέμορφη, πολυποίκιλη, με εξαιρετική πανίδα και χλωρίδα με τεράστιο μνημειακό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, με φυσικές ομορφιές και τοπία που σε καθηλώνουν. Άρα τεράστιο φωτογραφικό ενδιαφέρον. Πιστεύω πως μέσα από τους φακούς μας, σε χιλιάδες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν θα αναδειχθεί κάθε φυσική ομορφιά του νησιού και των ανθρώπων του. Θα είναι ίσως το μεγαλύτερο φωτογραφικό "σκανάρισμα" της Άνδρου που έχει γίνει ποτέ από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους !!



Αξίζει βεβαίως ένας ακόμη έπαινος για τους υπεύθυνους της Ομάδας μας, την Έλλη, τη Βούλα και τον Γιώργο για τις πολύ κοπιαστικές προσπάθειες οργάνωσης αυτού του πρότζεκτ, για το χαμόγελο και τη καλή διάθεση που πάντα είναι έτοιμοι να μας προσφέρουν.