#Το Αλάτι της γης. Ενα υπέροχο ντοκιμαντέρ που πρέπει να δείτε!


Για κάποιον που ασχολείται με την φωτογραφία, δεν μπορεί παρά αυτό το υπέροχο ντοκιμαντέρ, να γίνει το "ευαγγέλιο" του! Προκειται για το "Αλάτι της γης" των Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάδο που καταπιάνεται με το έργο και τη ζωή του Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, το οποίο παρακολούθησα χτες από την ΕΡΤ2. Πραγματικά με συγκλόνισε, όχι μόνο από την υπέροχη φωτογραφία του. Το ντοκιμαντέρ αυτό, είναι ένα ολοκληρωμένο έργο, με πολλαπλά μηνύματα, με συγκροτημένο λόγο που σε συνδυασμό με την επιβλητική δύναμη της εικόνας, αποτελεί άριστο μάθημα και μελέτη της ανθρώπινης ύπαρξης. 
Μπροστα στα μάτια μας μέσα από την ασπρόμαυρη μαγεία των εικόνων του Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, ξετυλίγεται η πρόσφατη ιστορία 40 χρόνων του πλανήτη μας, αποκαλύπτοντας τις πιο σκληρές και απάνθρωπες πλευρές του ανθρώπου, ενώ παράλληλα είναι και ένας φόρος τιμής για τη ζωή και την αναγέννηση του πλανήτη. Ένα ντοκιμαντέρ που συστήνω ανεπιφύλακτα να δείτε.
TRAILER στο link.

Ο Σαλγκάδο γεννήθηκε στην πόλη Αιμορές της Βραζιλίας και σπούδασε οικονομικά. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. Το 1969 εγκατέλειψε τη χώρα του μετά την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας για να εγκατασταθεί στο Παρίσι, όπου και συμπλήρωσε τις σπουδές του. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε στον Διεθνή Οργανισμό Καφέ, εργασία η οποία του έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψει στην Αφρική σε αποστολές της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το 1973 εγκατέλειψε την καριέρα του οικονομολόγου για να αφιερωθεί στη φωτογραφία και επέστρεψε στο Παρίσι. Εργάστηκε αρχικά ως φωτογράφος για αθλητικά γεγονότα και το 1979 εντάχθηκε στο φωτογραφικό πρακτορείο Magnum, από το οποίο αποχώρησε το 1994 ιδρύοντας, μαζί με τη γυναίκα του, το φωτογραφικό πρακτορείο "Amazonas images". Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ανέλαβε να αναγεννήσει το δάσος δίπλα από το ράντζο της οικογένειας του στη Βραζιλία φυτεύοντας 2,5 εκατομμύρια δέντρα. Η επιτυχία του προγράμματος αυτού τον οδήγησε, το 1998, μαζί με τη σύζυγο του να ιδρύσουν το ινστιτούτου Terra με αποκλειστικό σκοπό την αναδάσωση και την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της σωστής εκπαίδευσης.
Το 2001 έγινε πρέσβης καλής θελήσεως της UNESCO.
Ζεί στο Παρίσι. Είναι παντρεμένος με τη Λέλια Σαλγάδο και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά μεταξύ των οποίων τον Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάδο, σκηνοθέτη.
Την περίοδο 1977 - 1984 ταξίδεψε στην Λατινική Αμερική και το Μεξικό. Καρπός αυτού του ταξιδιού του ήταν η συλλογή φωτογραφιών με τίτλο "Other Americas". Στη συνέχεια πραγματοποίησε ταξίδια κυρίως στην Αφρική, την Ασία αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο παρουσιάζοντας τις φωτογραφικές συλλογές "Σαχέλ", "Workers"(1986 - 1992) και "Migrations and portraits", για το οποίο ταξίδεψε στη Ρουάντα, το Κογκό, την Αιθιοπία και τη Γιουγκοσλαβία φωτογραφίζοντας τους πληθυσμούς που αναγκάστηκαν να μετακινηθούν λόγω φτώχειας και πολέμου, και "Africa". Το τελευταίο του έργο είναι το "Genesis", στο οποίο παρουσιάζει φωτογραφίες ζώων, τοπίων αλλά και κοινοτήτων που έχουν παραμείνει αναλλοίωτες από τον σύγχρονο πολιτισμό.
Για το έργο του έχει τιμηθεί πολλές φορές ενώ εκθέσεις με το έργο του έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο. Τις χρονιές 1986 και 1988 κέρδισε την διάκριση του "Φωτογράφου της χρονιάς" από το International Center of Photography της Νέας Υόρκης, το 1991 τιμήθηκε με το Grand Prix de la Ville de Paris και το 1998 με το βραβείο του πρίγκιπας της Αστούριας. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμο μέλος της Ακαδημίας των Τεχνών και των Επιστημών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2014 γυρίστηκε από τους Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάδο το ντοκυμαντέρ το αλάτι της γης.
( βιογραφικό από Βικιπαίδεια)