Un Condor η συμμετοχή του Γιάννη Κολόζη στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.



Από τις 13 έως τις 22 Μαρτίου 2015 θα πραγματοποιηθεί το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη. Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, αφιερώματα καθώς και παράλληλες δράσεις, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του. 


Αποκαλυπτικά και εξαιρετικά ανθρώπινα, τα ελληνικά ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα ανασυνθέτουν τη σύγχρονη πραγματικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της. Συνολικά 63 ελληνικά ντοκιμαντέρ, τόσο στο διεθνές πρόγραμμα, όσο και στο ελληνικό πανόραμα, καλύπτουν ένα ευρύ θεματικό φάσμα που συγκροτεί ένα πολύμορφο καλειδοσκόπιο του κόσμου μας. Πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, εικόνες της κρίσης, ανθρώπινα δικαιώματα, πορτρέτα ανθρώπων με ξεχωριστές ιστορίες ζωής, Τέχνη, παραδόσεις, αλλά και μνήμες από το παρελθόν, προσκαλούν το κοινό σε ένα συναρπαστικό κινηματογραφικό ταξίδι.


Στην ενότητα Πορτρέτα: Ανθρώπινες διαδρομές, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι το κυρίαρχο στοιχείο όπου η ζωή, η καθημερινότητα, αλλά και οι πολλαπλές ιστορικές και πολιτισμικές διακυμάνσεις επηρεάζουν καθοριστικά την αφήγηση. Ιδιαίτερες προσωπικές ιστορίες που είτε ξεχωρίζουν από το σύνολο ως μονάδες, είτε χρησιμοποιούν μεμονωμένα παραδείγματα ως όχημα για μια διείσδυση στον άγνωστο κόσμο μικρότερων κοινοτήτων ή μειονοτήτων.

Σε αυτή την ενότητα λοιπόν, συμμετέχει με το ντοκιμαντέρ (Διάρκειας 79')   Un Condor ο δικός μας φίλος Γιάννης Κολόζης, που κατέγραψε με την κάμερα του την ιστορία του Sergio Contreras. 
Ο Sergio Contreras έφυγε από τη Χιλή το Νοέμβριο του 1973, λίγους μήνες μετά την πτώση του Salvador Allende από τον Pinochet. Ηταν 17 ετών. Μετά από ένα μεγάλο ταξίδι κατέληξε στο Sheffield της Αγγλίας. Το 2011 επισκέφθηκε τη Χιλή για πρώτη φορά από τότε που αποφάσισε να αυτοεξοριστεί. Τον ακολουθούμε σε αυτό το ταξίδι προσπαθώντας να καταγράψουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν μέσα από τη διήγηση της προσωπικής ιστορίας του Sergio, της αιώνιας ιστορίας ανθρώπων που αναγκάζονται να αφήσουν πίσω το σπίτι τους. 

Το Un Condor θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
19/3, 20:30 και 21/3, 13:00 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.


Γιάννης Κολόζης

Φιλμογραφία
2005 SoundRoom (μμ μυθοπλασία)

2006 Get Lost (μμ μυθοπλασία)

2014 Un Condor