ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΟΙ «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»




ΓΙΑ ΜΙΑ «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ» ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΠΕΜΠΤΗ 14 ΟΚΤΩΒΡΗ

Σε μια ομαδική έξοδο στο κέντρο της Αθήνας καλούν το απόγευμα της Πέμπτης 14 Οκτώβρη οι «Καλλιτέχνες ενάντια στο Μνημόνιο» με αφορμή τη νέα επιθεώρηση της τρόικας.

Απέναντι στην πειθαρχία που θέλουν να επιβάλουν για την τήρηση του μνημονίου ξένοι και ντόπιοι τοποτηρητές της αντιλαϊκής συμφωνίας, καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους για μια «αγωνιστική ξενάγηση» στην πόλη.

Δίνουν ραντεβού για τις 6 το απόγευμα στο παλιό Χρηματιστήριο στη Σοφοκλέους για μια διαφορετική πορεία στο κέντρο με σταθμούς σε μνημεία και τόπους της τρέχουσας ιστορικής στιγμής.

Περιγράφουν ένα δρώμενο με έντονο πολιτικό περιεχόμενο και πρωταγωνιστές τη συλλογική μνήμη, την αξιοπρέπεια, τη διάθεση για αντίσταση.

Η κίνηση αυτή των Καλλιτεχνών ενάντια στο Μνημόνιο, προέκυψε παράλληλα με τις διαδικασίες για τη συγκρότηση του Αριστερού Βήματος διαλόγου και κοινής δράσης. Οι ίδιοι όμως δεν περιορίζουν την αναφορά τους στους γνωστούς ανθρώπους της Αριστεράς ή στους συναδέλφους τους καλλιτέχνες.
Στο κάλεσμα που απευθύνουν σε όλους αναφέρουν:
Επειδή έχουμε μνήμη… (και μετά το Μνημόνιο)
Επειδή δε μας χωρά το σπίτι μας…
Επειδή δε μας χωρά η τέχνη μας…
Βγαίνουμε στο δρόμο!
Σας καλούμε για μια αγωνιστική ξενάγηση στο κέντρο της Αθήνας.
«Φίλοι παλιοί και σύντροφοι καινούργιοι / ελάτε μαζί μας»
Στη Δράση κολλάει το σίδερο.


Από πού θα φύγετε;


 
Η νεοσύστατη κίνηση των Καλλιτεχνών ενάντια στο Μνημόνιο πραγματοποίησε την Πέμπτη το απόγευμα την πρώτη της «αγωνιστική ξενάγηση» στο κέντρο της Αθήνας. Μία μέρα πριν την έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης του Αριστερού Βήματος - εκπέμποντας το ίδιο μήνυμα με διαφορετικό τρόπο.

Περίπου διακόσια άτομα έφτασαν παρά τη βροχή στο ορισμένο σημείο συνάντησης στη Σοφοκλέους όπου ξετυλίχθηκαν τα πανό - εικαστικές συνθέσεις με συνθήματα "Στη... δράση κολλάει το σίδερο", "Όλα τα εγώ στο δρόμο", "Όλα τα μπορώ στο δρόμο", "Όχι πάλι κατοχή", "Όποιος σκύβει το κεφάλι... καμπουριάζει" και "Μείνετε ανήσυχοι". Ολοι φόρεσαν μπλουζάκια που έγραφαν «κάτω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι».

Τα τύμπανα της παρέας του Νίκου Τουλιάτου έδωσαν το σύνθημα ξεσηκώνοντας τον κόσμο που πλησίασε στα σκαλιά του παλιού Χρηματιστήριου για να δει το διάλογο του Γιώργου Ζιόβα και της Μάνιας Παπαδημητρίου, οι οποίοι με κείμενο - πρόζα από  ντουντούκα θύμιζαν τα προηγούμενα επεισόδια της σημερινής κρίσης: την "ισχυρή Ελλάδα" της χρηματιστηριακής κραιπάλης, που τόσο άδοξα απομυθοποιήθηκε.

Επόμενος σταθμός η πλατεία Κλαυθμώνος, όπου οι Αλκιβιάδης και Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος έπαιξαν ένα τραγούδι διαμαρτυρίας σε στίχους Ισαάκ Σούση και το κτίριο της Marfin, όπου ο Κίμωνας Ρηγόπουλος καυτηρίασε με ένα μπρεχτικό σκετς τις εργοδοτικές ευθύνες και την αναίσχυντη εκμετάλλευση του τραγικού θανάτου των τριών εργαζομένων, στις 5 Μαΐου.

Τελευταία στάση της πορείας των μαχόμενων καλλιτεχνών μπροστά από το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη - το οποίο είχε σπεύσει να... προστατεύσει δύναμη των ΜΑΤ, λες και δεν τους έφτανε η πρωινή βάρδια στην Ακρόπολη - όπου η Κάτια Γέρου, η Κατερίνα Σιγούντου, η Νάντια Γαβαλά, ο Θάνος Μιχαλάς και άλλοι καλλιτέχνες μίλησαν για μνήμη, για αξιοπρέπεια και κοιτάζοντας προς τη Βουλή των Ελλήνων αναρωτήθηκαν:

"Από πού θα φύγετε";