Τέχνη με το πάθος και τη συλλογικότητα της μπάλας

Αυτό είναι το όραμα του Athens Fringe Festival, του εναλλακτικού θεσμού που στα πρότυπα του Εδιμβούργου κατέλαβε πέρυσι την πόλη. Φέτος θα γίνει πιο οργανωμένα (16-20 Ιουνίου) και φιλόδοξα. Θα γειτνιάσει και με το επίσημο Φεστιβάλ, την «Πειραιώς 260».
Από τις 16 έως τις 20 Ιουνίου επανέρχεται το Athens Fringe Festival, η «φράντζα» (αυτή είναι η αρχική μετάφραση του όρου fringe) στο κούτελο του επίσημου Φεστιβάλ Αθηνών.
Χθες το πρωί, ο Γιώργος Νέρης, ο άνθρωπος που έφερε για πρώτη φορά πέρσι το Fringe στην Αθήνα, από το νέο κτίριο της πολιτιστικής εταιρείας «Σύνθεσις» στην Πλάκα -πίσω από τη στοά του Αττάλου, σε έναν από τους ελάχιστους κρυμμένους «παραδείσους» του κέντρου της Αθήνας - έκανε έναν απολογισμό της περσινής διοργάνωσης και έδωσε μια πρόγευση από τη φετινή. Το βράδυ υποδέχτηκε τους πρώτους ενδιαφερόμενους καλλιτέχνες και ακτιβιστές σε ένα πάρτι γνωριμίας.
Στο περσινό πρώτο κάλεσμα, πάντως, ανταποκρίθηκαν 180 ομάδες, ήτοι περισσότεροι από 800 καλλιτέχνες και ακτιβιστές, αλλά και 100 εθελοντές. Διήρκεσε 7 μέρες και με επίκεντρο την Τεχνόπολη εξαπλώθηκε σε 15 άλλους χώρους διεξαγωγής (venues) και σε ορισμένους δημόσιους χώρους της Αθήνας.
Φέτος σκοπεύει να αναπτυχθεί γύρω από δύο πόλους. Ο ένας είναι και πάλι η Τεχνόπολη. Ο δεύτερος φιλοδοξούν να γίνει η περιοχή γύρω από την Πειραιώς 260, αξιοποιώντας ενδεχομένως γειτονικά κτίρια της περιοχής, όπως για παράδειγμα αυτό της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
Θα υπάρξει έτσι φέτος η δυνατότητα, οι θεατές του επίσημου φεστιβάλ να γίνουν και θεατές του Fringe. Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό ξεκίνησε άλλωστε το πρώτο Fringe του Εδιμβούργου, στη σκιά του επίσημου φεστιβάλ, 63 χρόνια πριν, για να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά φεστιβάλ παγκοσμίως. (Το 2008 μέσα σε 20 μέρες έκοψε 2,5 εκατομμύρια εισιτήρια σε 30 χιλιάδες παραστάσεις, σε 260 venues).
Και μπορεί το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου να ειδικεύεται στο θέατρο, το αθηναϊκό όμως αγκαλιάζει όλες τις τέχνες και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον παρεμβατικό-οικολογικό του χαρακτήρα με τη συμμετοχή ΜΚΟ. Ως μια «πολιτική πράξη με καλλιτεχνικό περιεχόμενο» το συστήνει και ο Γιώργος Νέρης. «Θέλουμε να φέρουμε την ένταση, το πάθος και τη συλλογικότητα που συναντάμε στο ποδόσφαιρο στον χώρο του πολιτισμού».
Καμία ομάδα δεν πρόκειται να αποκλειστεί και φέτος από το φεστιβάλ. Το κόστος θα είναι πάλι συμβολικό (ανέρχεται στα 50 ευρώ για κάθε ομάδα, τη στιγμή που η ημερήσια είσοδος για το κοινό είναι 10 ευρώ και το 20% των εσόδων επιστρέφει στους καλλιτέχνες). Η περσινή διοργάνωση ήταν οριακά επικερδής για την εταιρεία. «Σε καμία περίπτωση τα έσοδα δεν καλύπτουν τη δουλειά έξι μηνών. Τα οφέλη, όμως, είναι άλλα», μας εξηγεί ο διοργανωτής.
Φέτος, όμως, το Athens Fringe Festival επιδιώκει να μη λειτουργήσει μόνον ως πλατφόρμα, αλλά θα προτείνει και το δικό του καλλιτεχνικό προϊόν, από μουσική, χορό, θέατρο, λογοτεχνία και θέατρο δρόμου, μέχρι δραματοποιημένη απαγγελία.
Επιλεγμένες παραστάσεις και συναυλίες θα πραγματοποιηθούν σε σημαντικές γκαλερί του κέντρου της Αθήνας σε διάλογο με το εκθεσιακό τους πρόγραμμα. Ενώ το Fringe συνεργάζεται και με την Μπιενάλε της Αθήνας. Γνωστοί συγγραφείς ετοιμάζουν πρωτότυπα κείμενα, ειδικά για το Fringe. Το πρότζεκτ ονομάζεται «Eloisa Cartonera» και προέρχεται από τις γειτονιές της Αργεντινής. Πρόκειται για εργαστήρια κατασκευής χειροποίητων βιβλίων, με εξώφυλλα από χαρτόνι που προέρχεται από ανακυκλωμένο χαρτί. Ενώ το «Dance the Walk» επιχειρεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο σχολών-στούντιο χορού, με στόχο την ανάδειξη διαφορετικών μορφών εκγύμνασης.