LOMOGRAFIA+GR

lena00.jpg
Πριν ένα χρόνο περίπου διάβασα ένα άρθρο για την λομογραφία (Lomography),και ομολογώ πως μου άρεσε σαν ιδέα και σαν δημιουργική απασχόληση, μια και δεν απαιτεί τίποτα ιδιαίτερες γνώσεις , προάγει το τυχαίο, και το αυθόρμητο, τη μη τήρηση κανόνων στη φωτογραφία, με ένα αποτέλεσμα απροσδόκητο πολλές φορές, που σε εκπλήσσει ευχάριστα.

Πώς άρχισαν όλα; Στις αρχές του 1990, σπουδαστές στη Βιέννη Αυστρίας ανακάλυψαν μια μικρή αινιγματική ρώσικη φωτογραφική μηχανή, την Automat Lomo Kompact, και άρχισαν ένα νέο ύφος πειραματικής φωτογραφίας με τους φίλους τους.
H προσέγγιση: Να παίρνουν όσο το δυνατόν περισσότερες φωτογραφίες(Lomographs) στις πιο απίθανες καταστάσεις, από τις πιο ασυνήθιστες θέσεις και έπειτα να τις εμφανίζουν όσο το δυνατόν πιο φτηνά.
Τα αποτελέσματα ήταν μια πλημμύρα αυθεντικών, ζωηρόχρωμων, τρελών,ιδιότροπων και άγνωστων στιγμιοτύπων, εικόνες από πολλούς ανθρώπους και στη συνέχεια όλες τις εικόνες τοποθετημένες σε πάνελ που διαμορφώνουν μια θάλασσα απο Lomographs, τα Lomowalls. Εκθέσεις, interactive projects, events και visuals λαμβάνουν χώρα παγκόσμια με εκατομμύρια lomographic φωτογραφίες και αποτελούσαν απο την αρχή, την πιο σημαντική μορφή επικοινωνίας.
Η βασική lomographic ιδέα είναι:
Δράσε γρήγορα, μην σκέφτεσαι, να είσαι ανοιχτός ως προς τον περίγυρο, παρατήρησε τα όλα , απόλαυσε την επικοινωνία.
10 ΚΑΝΟΝΕΣ
1. Πάρε την κάμερα μαζί σου όπου και να πας
2. Χρησιμοποίησε την μέρα και νύχτα
3. Η Λομογραφία είναι μέρος της ζωής σου και όχι μια παρέμβαση σε αυτήν
4. Δοκίμασε να κάνεις ασυνήθιστες λήψεις π.χ. από το ύψος της μέσης σου
5. Προσέγγισε το αντικείμενο της Λομογραφικής σου επιθυμίας όσο πιο κοντά γίνεται
6. Μην σκέφτεσαι (William Firebrance)
7. Να είσαι γρήγορος
8. Δεν χρειάζεται να ξέρεις από πριν τι έχεις αποτυπώσει στο φιλμ
9.Ούτε και μετά όμως
10.Μην ανησυχείς για τους κανόνες.

Σύνθημά τους «Μη σκέφτεσαι, απλώς τράβα!». Ούτε λόγος για ρυθμίσεις διαφράγματος - ταχύτητας και φλας. Μην ανησυχείς για τους κανόνες. Στόχος ακριβώς είναι η παραβίασή τους.Απροσδόκητες λήψεις από αναπάντεχες γωνίες, αποθέωση του τυχαίου και της ταχύτητας, συνδυασμός χαμηλής τεχνολογίας μηχανών και ληγμένων φιλμ έχουν ως αποτέλεσμα εικόνες ευφάνταστα «ελαττωματικές».

Μέχρι εδώ όλα καλά. Φαίνεται να ξεκίνησε ένα ρεύμα στο χώρο της φωτογραφίας αυθόρμητα που όμως αγκάλιασε σαν ιδέα αρκετούς νέους και στη συνέχεια ανθρώπους κάθε ηλικίας και επιπέδου. Όμως αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί από μια τετοια λογική,σε σχέση με την φωτογραφία, πρέπει να ξεκινήσει μια μόδα σε σχέση με συγκεκριμένα προϊόντα και μάρκες , που δήθεν είναι αυθεντικά και προάγουν το καλύτερο αποτέλεσμα για την λομογραφία. Να ξεκινήσει έτσι μια βιομηχανία παραγωγής νέων προϊόντων αξεσουάρ, βιβλίων, ταινιών, άλμπουμ κλπ. που μας καλούν μέσω διαφημίσεων να τα αγοράσουμε. Έτσι “καπελώνουν” αυτό το αυθόρμητο και τυχαίο γεγονός της γέννησης της λομογραφίας, που έγινε από δυο σπουδαστές που χρησιμοποίησαν σαν μέσο, αυτό που έτυχε να έχουν στα χέρια τους εκείνη τη στιγμή.

Έτσι λοιπόν ΣΥΜΦΩΝΟΝΤΑΣ με τις βασικές αρχές και κανόνες της “Λομογραφίας “ χρησιμοποιώντας όμως το κάθε μέσο που τυχαίνει να έχει ο καθένας μας αυτή τη στιγμή, ψηφιακό η αναλογικό , ξεκινάμε τη δική μας παρέμβαση στο χώρο της
δημιουργικής φωτογραφίας.
δειτε τη σχετικη ομαδα στο facebook
http://www.facebook.com/home.php#/group.php?v=info&ref=nf&gid=232124858038